Staj(y)Er

Hayata bir adım, kariyere, deneyime belki de isteyerek ya da zorunlu olarak yapılmış kutsal görevdir staj. Çok sancılı bazen keyif verici zamanları olur. Öğrenci arkadaşların avantajı kadar dezavantajı olan bu sürece değinelim yazımızda.

Meslek liselerinde yapılan zorunlu stajların yanı sıra üniversitelerde yapılan stajlarda DENEYİM kategorisini doldurmaktadır. Özellikle son sınıfa gelindiğinde eli ayağı titreten "işsizlik" algısı üzerine öğrenci arkadaşlar staj yaptıkları yerde kalma arzusuyla birlikte göstermiş oldukları üstün başarıda benim gözümde birer "ER" dir. Stajyer! şimdi söylerken yüreği dahi kabarır insanın, fransız havası katıyor dimi.. Ben öyle hissediyorum belki de. Ama gelin görün ki staj yapmak kadar yapacağı yeri bulmak asıl sorundur. Firmaların stajyer kotası karşısında artık staj yapacak öğrenciler için mülakat yapıldığı doğrudur. Peki ya staj yeri bulamayanlar?


Araştırmacı olmakta fayda var. Laf olsun torba dolsun, aradan çıksın ne öğrendiğim çoktaaa şey değil demek attığın adımın boşluğa gelmesidir. Tabi ki çok popi yerlerde staj yapmak senin hakkın tabi ki özgeçmişinde yazacağın firma fiyakalı olmalı ama ama ama diyorum.. Senin ne öğreneceğin çok önemli dostum. Gittiğin yerde fark yaratman, seni övmelerini, sevmelerini bir düşün! Çalışırken motivasyonunu düşün! bir de fotokopi başında, arşivi düzenlediğin günleri düşün! Sana diyeceğim şu ki rakiplerin çoktan yol aldı ve sen yeri geldi mi beni dahi tanıma. 

İşletmelerin personele olan bakış açısı kadar yetişmekte olan stajyere yaptırımı büyük ölçüde kendisine çıkarım etkisinde bulunabilir. Bir çok firma da görmüş olduğumuz öğrencilere yönelik programlar ve uzun dönem stajyer ilanlarına yönelik çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Teknik geziler ile aslında sektörlerin bir bölümünde görücüye çıkan departmanların işleyişi ve ortaya çıkan netlik ile staj yapacak öğrenci arkadaşların kafasında bir şeyler belirir gibi oluyordur. Olabildiğince yaz dönemlerini verimli geçirenlerimiz vardır, alanı dışında dahi çalışmış olsa da işin küçüğü büyüğü, azı çoğu, geleni gideni farketmez. Araştırmacı olun demiştim, projelere katılın diyebilirim, aklınıza ne gelirse yapın da diyebilirim sonuç olarak kimse size kızacak değil.

Yazı parti seçimlerinde kürsüye çıkan vekilin nasihatları, vaadleri gibi oldu ama malzeme bu değerli okuyucum. Eğer içimizde bu yazıyı okuyan firma yetkilileri var ise kendilerine staj yapacak olan arkadaşlara yardımcı olur musunuz diyebilirim, diyebiliriz hatta copy paste ile bunu yayabiliriz. 

Ey dost, ey stajyer, hey gidi yoldaşım, arkadaşım sen en iyisini bilirsin elbet. Kariyerine atacağın bir adımda senin için başarılar daim olsun :)






Yorumlar